pexels-photo-3132388.jpeg

TEŽAVE SOCIALNE IZOLACIJE

Tekom epidemije virusa COVID-19 eno izmed glavnih težav predstavlja socialna izolacija, ki lahko kaj hitro pripelje do osamljenosti. Vzroki za doživljanje takšnih občutkov so lahko različni, zato je potrebno najti načine, ki ustrezajo posameznikovim željam.

Spodaj so našteti predlogi, s katerimi si lahko pomagate pri soočanju z občutki izoliranosti in osamljenosti.

photo-of-boy-video-calling-with-a-woman-4145197_edited.jpg

Ohranjajte stike z najbližjimi preko spletnih omrežij ali telefona

Trudite se še v nadaljnje ohranjati redne stike z najbližjimi, preko telefona, družabnih omrežij ali orodij za video konference. Za virtualno druženje si organizirajte posebne “urice” v dnevu ali tednu. Ohranjanje rednih stikov bo pripomoglo k občutku povezanosti, saj boste tako nadomestili vsakodnevne stike.

Tudi svojim otrokom omogočite enako. Starši lahko svojim otrokom pomagate tako, da jim omogočite socialne interakcije s sošolci in prijatelji preko različnih socialnih omrežij, konferenčnih in telefonskih klicev. Kljub temu, da računalniške interakcije niso enake tistim, ki se zgodijo v živo, lahko medosebni stiki predstavljajo pomemben dejavnik motivacije otroka v e-okolju.

jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash.jpg

Preizkusite tehnike čuječnosti kot so meditacija in dihalne tehnike

  Za spopadanje z občutkom osamljenosti in izoliranosti se lahko poslužite tehnik čuječnosti, ki imajo pomiritveni učinek. Preizkusite meditacijo, dihalne tehnike ali pa se preprosto trudite osredotočiti na sedanji trenutek. 

paola-aguilar-O-FR79xcGh8-unsplash.jpg

Prestrukturirajte svoje negativne avtomatske misli

  Zavedajte se svojih misli, ki se pojavijo, ko se počutite osamljene ali izolirane. So te misli pretirano negativne ali so v stiku z realnostjo? Poskusite oceniti, kako resnične so te misli in se zavedati, da morda ne odsevajo resničnega stanja. To lahko pripomore k bolj realističnemu razmišljanju in posledično večjemu optimizmu. 

annie-spratt-gq5PECP8pHE-unsplash.jpg

Znižajte svoja pričakovanja

  Zavedajte se, da boste v tem času imeli manj družbenih stikov kot običajno. Če stike preko spleta težko vzdržujete, se trenutni situaciji poskušajte prilagoditi tako, da zmanjšate svoja pričakovanja o vzdrževanju stikov in druženju. Osredotočite se na druge aktivnosti, ki vam prinašajo veselje in zadovoljstvo.

eric-ward-ISg37AI2A-s-unsplash.jpg

Tudi živali so lahko družba

  Če imate hišne ljubljenčke, jim namenite več časa kot običajno. Dokazano je namreč, da preživljanje časa s hišnimi ljubljenčki zmanjšuje občutek osamljenosti pri ljudeh, ki imajo radi živali.

benjamin-manley-QkflfhJn1KA-unsplash.jpg

Preživite dodaten čas z otroki

  Preživite več časa s svojimi otroki. Skupaj se lotite aktivnosti, ki so zabavne za oba.

cdc-20YP7NENJzk-unsplash.jpg

Bodite vzor

  Zavedajte se, da ste za otroka model. Vaša razmišljanja, dejanja in vedenja bo otrok ponotranjil in posnemal. Dobro je, da glasno verbalizirate svoja razmišljanja, dileme, odločitve in rešitve. Tako bo otrok videl, kako se vi spopadate s težavami in vam sledil. Na ta način se otrok lahko nauči samo-uravnavanja in se tako bolje spopade tudi z  občutki osamljenosti.

kate-kalvach-_Yt2TShnQ9w-unsplash.jpg

Pogovor je lahko najboljše zdravilo

S svojim otrokom se pogovorite o situaciji. Spodbudite ga, da izrazi svoje občutke. Skupaj poskušajte najti primerne rešitve. Če se otrok počuti osamljenega, mu ponudite rešitve, s katerimi boste zadovoljni vsi. Dovolite mu, da izrazi tudi svoje predloge.

Z otrokom vzpostavite redno, tesno in odprto komunikacijo in redno preverjajte njegovo počutje.

Starši ste pogosto najbližji in najboljši vir za pomoč otrokom. Vaše starševske spretnosti so ključne v trenutku, ko so otroci socialno izolirani od prijateljev, šole (ki trenutno poteka na daljavo) in drugih ljudi, njim bližnjih. Poleg tega so otroci vseskozi izpostavljeni tudi novicam v času epidemije. Pogovori so bistveni, da ne pride do tesnobnosti, panike ipd.