TEŽAVE S POJASNJEVANJEM SITUACIJE OTROKU

Kako pojasniti otrokom, da ne smejo iti v šolo, videti svojih prijateljev in se igrati zunaj, a se morajo vseeno učiti, namesto učiteljev pa jih poučujejo starši? Otroci, ki spremljajo novosti glede izbruha bolezni, se lahko počutijo prestrašene, doživljajo tesnobo in zmedenost prav tako kot odrasli. Spodaj napisani ukrepi vam bodo pomagali, da boste lažje našli način, kako o tem spregovoriti z otrokom.

pexels-photo-3890197.jpeg
sven-brandsma-93s6ATWRwm0-unsplash.jpg

Spremljajte otrokovo vedenje

Spremljajte otrokovo vedenje, še posebej neobičajne reakcije. Opazujte odzive otroka na okolico. Spremljajte vedenja, ki se pojavljajo in mogoče zanj niso značilna (npr. jok, nespečnost, nenadno kljubovanje,  opažate, da je bolj tih kot ponavadi, se ne želi pogovarjati z vami ali pa spreminja hitro teme, ima težave s pozornostjo ipd.)

priscilla-du-preez-F9DFuJoS9EU-unsplash.

Uporabljajte nežen ton glasu

Uporabljajte miren in nežen ton glasu, saj so otroci zmožni zaznave neverbalnih znakov zaskrbljenosti. Povejte mu, da ni nič narobe, če ga je strah, ter da mu boste pomagali, z njim delite svoje izkušnje. Če ima težave z izražanjem občutkov, mu pomagajte imenovati in prepoznati različne občutke ter mu tako nudite čustveno oporo.

my-life-journal-WI30grRfBnE-unsplash.jpg

Vzpostavite rutino

Vzdržujte rutino in občutek nadzora nad situacijo, saj tako zmanjšujete stres in lažje pojasnite spremembo. (glej Težave z organizacijo dneva in učne snovi)

absolutvision-WYd_PkCa1BY-unsplash.jpg

Izločite nepomembne informacije

Presodite, katere informacije je vaš otrok pripravljen sprejeti in bi mu koristile, saj lahko prevelika nasičenost z informacijami sproža pri njem večjo tesnobo.

family-sits-on-table-inside-kitchen-3171

Na preprost način pojasnite okoliščine

Z enostavnim in konkretnim pojasnjevanjem simptomov in učenjem pravilne higiene jih opozarjajte na soodgovornost pri pomenu socialne izolacije. Za lažjo pojasnitev in predstavitev bolezni lahko uporabite zgodbe, videe o COVID-19.

selective-focus-photo-of-man-s-index-fin

Izognite se stigmatiziranju

Izogibajte se stigmatiziranju in obsojanju drug drugega s pojasnilom, da se prav vsak izmed nas lahko okuži, saj cepivo za preprečitev virusa še ni razvito.

superkitina-rCT928GIboM-unsplash.jpg

Poudarjajte pomen higiene

Otroku razložite, da jih kot starši lahko naučite, kako se obvarovati pred nalezljivo boleznijo. Pri tem se izogibajte zapletenim in znanstvenim besedam.

woman-wearing-white-sleeveless-top-30942

Spodbujajte telesno aktivnost

Vključite in prilagodite telesno aktivnost glede na situacijo. Otroku lahko tako pokažete, da lahko ostane aktiven tudi med izolacijo, saj je redna telesna aktivnost dobra strategija zmanjševanja stresnih občutkov.