POMANJKANJE MOTIVACIJE ZA UČENJE

Vse pogosteje se v času epidemije otroci srečujejo z elementi e-učenja. Učni uspeh pa je pri otroku pozitivno povezan z močjo motivacije, zaradi česar je vzdrževanje visokega nivoja le – te, izrednega pomena. Tako je učenčeva motivacija v nadalje ključna pri oblikovanju različnih kognitivnih strategij, ki pa so seveda pomembne pri uspešnosti pomnjenja učne snovi.


Da bi bilo otroku lažje in bi ohranil preteklo učno motivacijo iz klasičnega procesa učenja, si lahko pogledate spodaj navedene ukrepe, kateri vam bodo pri temu pomagali.

woman-covering-face-with-book-on-bed-152
jeff-sheldon-mKxdiW2QEkE-unsplash.jpg

Oblikujte prijetno učno okolje

Oblikujte prijetno učno okolje, saj se organizacija učnega okolja močno povezuje s pozitivnimi čustvi in motivacijo otroka. Poskrbite, da je prostor miren in ne vsebuje motečih dejavnikov, kot na primer prižgana televizija ali glasen govor. Vnesite različne elemente v hladnih barvah, predvsem v zelenih ali modrih barvah - različne slike ali rastline. Otroka vprašajte o najljubših vonjavah in jih poskušamo vnesti v prostor, kot na primer sivko ali strok vanilije. Otroku v ozadju predvajajte primerno glasbo za učenje, vendar pozor, pri tem pa bodite pozorni, da to storite le takrat, ko mu to ustreza in ne znižuje koncentracije. Prostor redno prezračujte in poskrbite za zadostno količino svetlobe. Če starši delate od doma, je dobro, da otrok opravlja učne obveznosti v istem prostoru, saj ste mu tako na voljo za vprašanja in hkrati spremljate njegovo počutje.

caleb-woods-VZILDYoqn_U-unsplash.jpg

Z otrokom se pogovarjajte o čustvih

Otroka povprašajte po čustvih, ki jih občuti med učenjem, saj je vaše razumevanje in poslušanje otrokovih potreb ključno za njegovo višjo motivacijo.
Otroka povprašajte, kje se mu je zataknilo, kako bi sam rešil določeno težavo ipd.

helloquence-OQMZwNd3ThU-unsplash.jpg

Skupaj ocenite učni dan

Po koncu šolskega dneva otroka povprašajte o glavnih stvareh, ki se jih je tekom dneva naučil in skupaj evalvirajte delovni dan, saj ima tako otrok možnost, da pokaže, kaj se je tekom dneva naučil, s tem pa pridobiva tudi občutek odgovornosti za lastno delo, kar posredno zviša učno motivacijo.

sarah-ardin-ZsySbIXfq0Q-unsplash.jpg

Bodite vztrajni

Bodite vztrajni pri svojem delu. Pomembno je, da ste tudi vi, starši, vztrajni pri svojem delu, saj v tej situaciji predstavljate glavni model otroku.

marisa-howenstine-Cq9slNxV8YU-unsplash.j

Omogočite zabavne aktivnosti po koncu učnega dne

Po koncu šolskega dneva otroku predlagajte oziroma organizirajte različne aktivnosti, pri tem pa se izogibajte materialnim nagradam ali hrani. Otrok bo tako vedel, da ga po morebiti zahtevnem delu čaka nekaj, kar ga veseli.