PREOBREMENJENOST

V času epidemije COVID – 19 starši poskušate pomagati svojim otrokom pri šolskih obveznostih in nalogah, nenazadnje pri razumevanju šolske snovi, obenem pa poskušate še opravljati službene dejavnosti in delovne obveznosti doma. Vse to lahko vodi do preobremenjenosti, povečane količine stresa, ipd. Ukrepi, ki so navedeni spodaj, vam bodo pomagali, da se boste lažje prilagajali in opravljali več obveznosti hkrati.

design-desk-display-eyewear-313690.jpg
anthony-tran-8i2fHtStfxk-unsplash.jpg

Bodite "sebični"

Ko ste preobremenjeni, si je potrebno vzeti čas zase. Pretirana obremenjenost namreč vodi do bolj impulzivnega vedenja, kar lahko negativno vpliva na vaše odnose. Kadar si vzamete čas zase, to pozitivno vpliva na vaše razpoloženje in posledično tudi na razpoloženje vaših otrok.

Začnete lahko s krajšimi periodami posvečanja sebi (bodisi z meditacijo, kratko jutranjo telovadbo, raztezanjem, jogo ali drugimi aktivnostmi, v katerih uživate) in kasneje čas te periode prilagajajte glede na okoliščine. 

jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash.jpg

Preizkusite meditacijo

Pri pomirjanju je lahko v pomoč meditacija. Med meditiranjem prižgite nekaj dišečih sveč in zatemnite luči. Osredotočite se na vaše dihanje. Začutite kateri deli vašega telesa so napeti in jih sprostite. Lahko si pomagate tudi z dihalnimi vajami.

Primer meditacije najdete TUKAJ.

jonathan-borba-ot-PvErcYCc-unsplash (1).

Razdelite si obveznosti

Pomembno je tudi, da starša sodelujeta in si med sabo razdelita odgovornosti. Dogovorite se o delitvi dela, tako da se obremenitve razdelijo čim bolj enakovredno.